Így tisztítsd a matracodat!

Leöntötted a matracod? Így hozd helyre a hibát!

Matracod a hétköznapok során számos veszélyforrásnak van kitéve: rálöttyenhet a kávé, ráugorhat a kutya és a sort még hosszasan folytathatnánk. Éppen ezért nagyon fontos tudnod, hogyan tisztíthatod a leghatékonyabban.

A matrac karbantartásához hozzátartozik az, hogy néha megfordítjuk, hogy egyenlő mértékben vegyük használatba minden oldalán és a jó közérzethez természetesen a tisztaság is hozzátartozik.

A jó minőségű matracok átlagos élettartama 10 év. Ez a szám akár a felére is lecsökkenhet abban az esetben, ha nem szánunk kellő figyelmet matracunk karbantartására. Idő előtt elkopik, kényelmetlenné válik. Mi éri meg jobban? Egy kis odafigyelés és a kényelem, vagy a hanyagság és az ezzel járó tény, hogy matracunk társaságát kevesebb ideig élvezhetjük?

Egy dolgot meg kell jegyeznünk: az ember hajlamos halogatni a matraccserét. Nagyon sokan egészen addig le sem cserélik, amíg szemmel látható kellemetlenségeket nem tapasztalnak, így például azt, hogy a kényelmes alvótársuk elszakadt, felülete egyenetlen és deformált.

Annak érdekében, hogy a matracod tiszta legyen…

…bizony tehetsz egyet, s mást.

A feladat egyáltalán nem bonyolult. Ébredés után minden nap vedd le a matracról az ágyneműt és nyitott ablak mellett hagyd szellőzni kb. 15 percig. Nyáron, amikor az ember jobban izzad, érdemes a 15 percet elnyújtani 20-30 percre.

Szintén tanácsos időnként élére állítani a matracot, ütögetni, hogy kijöjjön belőle a por és egyéb anyag, mely az atkák táplálékát jelentheti. Egy kis érdekesség: egy matracban akár több millió ilyen kis állatka is élhet. És ha elszaporodtak, mi jelenthet megoldást? Hát csökkentsd ételadagjukat, porold ki a matracod!

A következő tippünk, hogy legalább egyszer a héten cserélj ágyneműt.

Ha pamutpárnán alszol, azt kéthavonta mosd ki, azonban ha párnád anyaga miatt nem mosható, akkor csak az ágyneműhuzatot mosd rendszeresen.

De mi van akkor, ha nedves foltok vannak a matracon?

Aranyat érő tipp nem létezik, de ezen probléma megoldása érdekében is tehetsz valamit. Hogy mit, az attól függ, mi okozta a foltot.

A folt eltávolításához szükséged lesz egy enyhén szappanos, nedves ruhára. A szódabikarbóna is sokat segíthet. Óvatos mozdulatokkal, gyengén dörzsöld a felületet anélkül, hogy a ruha nedvessége túlságosan behatolna a matrac belsejébe.

Minél beljebb jut a nedvesség, annál tovább tart megszárítani a matracot, a nedvesség pedig kedvez a penész kialakulásának. Éppen ezen okok miatt a legjobb, hogy a fent leírt műveletet egy huzatos szobában, esetleg a szabadban végzed.

Ha a folt vizelet, esetleg egyéb folyadék, mely színes foltot hagy maga után, gyorsan kell cselekedned: azonnal fogj egy nedvszívó papírt és próbáld meg eltüntetni a folyadékot a lehető leggyorsabban. Ha a matracra víz borult, minél előbb ki kell vinni a napra a gyorsabb száradás érdekében.

Matractakaró használata a foltok ellen

Ahogy látod, nem tehetsz sokat a matracon megjelenő foltok ellen, azonban mint mindig, ebben az esetben is a legjobb az, ha megelőzöd a bajt. Használj olyan pamut matractakarót, mely lehetőleg vízálló, szellőzik és egyszerűen mosható.

Légy hálás matracodnak, hiszen ő vigyázza álmod és ő gondoskodik a nap harmadában kényelmedről. Cserébe jár neki annyi, hogy kis odafigyeléssel Te is gondját viseled.

Ha megfogadod tanácsainkat, maximálisan kihasználhatod matracodat és álmod is pihentetőbb lesz.