Mindent a memóriahabos matracokról

Jelen bejegyzésünkben összegyűjtöttük a memóriahabos matracokra vonatkozó gyakran ismételt kérdéseket. Célunk az, hogy leendő vásárlóink reális képet kapjanak és pontosan tudják, mire számítsanak.

Kezdjük a legelején: mi az a memóriahabos matrac?

Viszkoelasztikus, memóriahabos anyagról beszélünk, mely alkalmazkodik tested vonalaihoz. Ez azt jelenti, hogy amikor lefekszel, teljesen belesimulsz, majd amikor felkelsz, a matrac visszanyeri eredeti formáját.

Az memóriahabos matracok fő előnye, hogy a matrac testünkre gyakorolt nyomása egyenletesebben oszlik el, mint más ágybetétek esetében, mindemellett pedig garantálja a kényelmes testhelyzetet, hiszen tested helyett a matrac alkalmazkodik hozzád.

A matrac nem készülhet 100%-ban viszkoelasztikus anyagból, hiszen ha így lenne, teljesen belesüppednél. A puha, alkalmazkodó anyag alatt mindig van egy szilárdabb, keményebb réteg.

Teljesen mindegy, hogy a memóriahab alatt milyen réteget találunk, a matracot memóriahabosnak nevezzük. Egyes esetekben (amikor a memóriahab 2 cm-nél vékonyabb réteget képez), túlzásnak tarthatjuk a “memóriahabos matrac” kifejezést, hiszen nem mindegy, hogy a puha réteg 5, esetleg csak 2 cm-es.

A memóriahabos matracok besüppednek?

Mivel felveszik testünk körvonalait, a válasz természetesen: igen, bár amint felkelünk, mindig visszanyerik eredeti alakjukat. Ha azt tapasztalod, hogy memóriahabos matracod az után sem nyeri vissza eredeti formáját, hogy felkeltél, akkor bizony valami nincs rendben. Vagy túl idős modellről van szó, vagy nem megfelelő minőségű anyagokból készült.

Nem arról van szó, hogy a besüppedő matrac rossz lenne. Inkább arról beszélhetünk, hogy az érzés egyesek számára szokatlan, hiszen máshoz szoktak hozzá.

Ha memóriahabos matracot választok, melegem lesz alvás közben?

A matracok nem melegítenek, csak a tested bocsát ki hőt. A kérdés az, hogy az ágybetét anyaga lehetővé teszi-e a megfelelő szellőzést. Tény, hogy a memóriahabos matracok ebben nem járnak az élen, így hát előfordulhat, hogy meleged lesz az éjszaka folyamán.

Szintén meg kell említenünk, hogy nagy különbség van a nyitott pórusú és a zárt pórusú memóriahabok között. Ha azt mérlegeled, mennyire lehet meleged a takaró alatt, vedd figyelembe azt is, hogy milyen vastag a viszkoelasztikus réteg és, hogy milyen anyagot találsz alatta.

A memóriahabos matracok használnak a hátfájás ellen?

Ezt a kérdést gyakran felteszik és nagyon nehéz megválaszolni. Az egyetlen tudományos tény, mely részben megadja a választ az az, hogy a közepesen kemény matracok hatékonyabbak a hátfájás ellen, mint a túl puha, vagy túl kemény modellek.

A memóriahabos matracok segítenek megtartani a helyes testhelyzetet, ugyanakkor meg kell jegyeznünk azt is, hogy számos tényező válthat ki hátfájást. Teljesen más kezelést igényel a derékfájás, mint a nyakfájás. Az utolsó szó mindig a szakemberé, az orvosé.

Milyen vastag legyen a memóriahab?

Minden egyénfüggő, hogy ki hogyan érzi magát kényelmesen.

A 4-5 cm-es memóriahab réteg kellemes érzést nyújt, de sokak szerint még nem az igazi.

A 4-10 cm-es réteg ideális lehet, hiszen a matrac tökéletesen képes lesz alkalmazkodni testedhez. Ha azonban a viszkoelasztikus anyag 10 cm-nél vastagabb, könnyen lehet, hogy belesüppedsz az ágyadba.

Milyen sűrűségű memóriahab ideális?

Ebben a kérdésben elég nagy a vita. Azt is figyelembe kell venni, hogy nyitott, vagy zárt pórusú matracról beszélünk. Az első a Te kényelmed, hiszen mindenkinek más a kényelmes.

Te elég jól ismered magad, hogy megtaláld a számodra ideális modellt? Ha segítségre lenne szükséged, fordulj hozzánk bizalommal. Készséggel állunk rendelkezésedre.