Gyakori kérdések

Ezen rovatunkban a vásárlóink által leggyakrabban feltett kérdéseket találod meg, melyet folyamatosan frissítünk és aktuálizálunk. Vásárlás előtt érdemes gyorsan átfutnod a kérdéseket és legalább azokat elolvasnod, ami számodra releváns lehet.
Vásárlói tájékoztatás

Allergiás vagyok. Milyen matracot válasszak?

Majdnem az összes ágybetétünk antiallergén, levehető és mosható huzattal kapható. Termékeink az allergiát természetesen nem tudják megszüntetni, de a tüneteket (a kiváló átszellőzés és a nedvesség elvezetése révén) képesek mérsékelni.

Az általunk forgalmazott ágybetétek a szerkezetüknek köszönhetően – a szellőző csatornák használatával – és megfelelő huzattal kombinálva akadályozzák meg a gombák, illetve a poratkák megtelepedését.

Milyen gyorsan lehet megszokni egy új matracot?

Átlagosan 2-3 nap elég ahhoz, hogy a tested hozzászokjon a változáshoz, viszont az arra érzékenyebb embereknél ez az idő akár 1-2 hét is lehet.

Néhány vásárlónk az első éjszaka után arra panaszkodik, hogy még kényelmetlenebbül alszik, mint az előző matracán. Ez azért lehetséges, mert az izomzatunk, a testünk már megszokott egyfajta fekvési pozíciót (még ha az rossz is), és amikor egy minden ponton maximális alátámasztást nyújtó ágybetétre fekszünk, az hirtelen szokatlan lesz.

Szerencsére azonban a jót könnyű megszokni, ezért testünk napokon belül hozzászokik az új ágybetétekhez is.

Hogyan tároljam a matracot, ha vásárlás után nem használom azonnal?

Amennyiben lehetséges, csak rövid ideig tárold a megvásárolt ágybetétet. A rugós és biomatracokat mindig fektetve érdemes elraktározni, míg a habmatracok a hosszanti oldalukra állítva is tárolhatóak.

Hosszabb tárolási idő (akár több hét) esetén a csomagolást óvatosan meg kell nyitni, hogy a matrac megfelelően tudjon szellőzni. Több héten át tartó tárolás közben is érdemes megfordítani az ágybetétet.

Kiemelt figyelmet igényelnek a vákuumcsomagolt matracok, melyeket legfeljebb 1 hónapig szabad eredeti csomagolásban tárolni, ezután ugyanis akár maradandó alakváltozás is előfordulhat!

Meddig ajánlott használni egy matracot?

Egy matrac várható élettartamát rengeteg tényező befolyásolja, de átlagban azt lehet mondani, hogy a középkategóriás ágybetétek használati időtartama 8-10 év körül van.

Egy 10 évnél idősebb matrac már jó eséllyel elveszíti az ortopéd tulajdonságát, ráadásul higiéniai okokból is nagyon ajánlott lecserélni.

Mi azt szoktuk javasolni, hogy ha meg tudod oldani, akkor cseréld le az ágybetéted 5-6 évente. Ha egy átlagos matracot 5 éven keresztül használsz, akkor éjszakánként 40-50 Ft-ot “költöttél” a pihentető alvásra. Tekintve, hogy életed egyharmadát szó szerint a matracodon töltöd, ennyit igazán megengedhetsz magadnak.

Mi az az ortopéd zóna?

Az általunk forgalmazott ágybetétek nagy része már ortopéd zónákra van osztva.

Ez azt jelenti, hogy különböző keménységű rugók – illetve formázott habok – 5-7 részre osztják az ágybetétet. A középső részen – ahol a legnagyobb a terhelés és az igénybevétel – keményebb a matrac, míg a két vége felé a test felépítésének megfelelően változik a keménysége (pl.: könnyített vállrész beépítésével). Ezzel segítik azt, hogy ahol megnövekedett a terhelés (pl. váll-hát-csípő), ott minél ideálisabb alátámasztás valósuljon meg.

Az ortopéd zónákra osztottságnak köszönhetően csökken az ágybetétek merevsége, így mindenki a saját súlyának megfelelő matracot tud választani.

Milyen jelentősége van a matrac magasságának?
Gyakorlatilag az alvás szempontjából nincs jelentősége, mivel a matrac szerkezeti felépítése az, ami számít, mind a kényelem, mind a tartósság szempontjából.

Az egyetlen eset amikor tényleg számít a matrac magassága, ha már meglévő ágykeretbe vásárolsz ágybetétet. Ilyenkor érdemes megmérni, hogy mekkora a távolság az ágykeret széle és az ágyrács között, mert ebből kiderül, hogy a leendő matrac mennyire fog majd az ágykeretbe süllyedni.

Klasszikus ágykeretek esetében általában 5-8 cm az ajánlott magasság, hogy az ágykeret széle ne legyen zavaró akkor sem, ha az ágy szélén ülünk, míg a legtöbb textilbőr ágykeret esetében az a legkényelmesebb, ha a matrac egyszintben van az ágykeret szélével.

A manapság kapható ágybetétek zöme 14-22 cm közötti magassággal rendelkezik.

 
Hogyan lesz tartós az ágybetét?

Néhány apróságra való odafigyeléssel nem csak megőrizheted az ágybetéted komfortfokozatát, de élettartamát is meghosszabbíthatod.

A matracot az első 3 hónapban kéthetente, utána legalább negyedévente érdemes megfordítani, hogy megelőzd a kifekvést és a korai anyagfáradást. A forgatás hatására a matrac anyaga jobban át tud szellőzni, ami a higiénia szempontjából lényeges.

Fontos, hogy mire helyezem az ágybetétet?

Igen, hiszen ugyanaz a matrac másképp viselkedik a különböző kialakítású ágyrácsokon.

Nagyon fontos, hogy vásárláskor közöld kollégáinkkal, hogy milyen ágyrácsod van otthon (vagy milyet szeretnél vásárolni), így pontosan olyan felületen tudod majd kipróbálni a matracot, mintha csak otthon lennél.

Egy kétszemélyes, vagy két egyszemélyes matracot vásároljunk?

Az alvás minőségét nem befolyásolja egyik megoldás sem. Ha külön-külön vásárolod meg az ágybetéteket, akkor sokkal könnyebb lesz megoldani a szállítást (fontos szempont társasházban lakók esetében), valamint így az ágybetét forgatását is meg tudod oldani egyedül.

Nagy előny párok esetében, hogy két egyszemélyes matrac esetében eltérő keménységű ágybetétet is választhattok. Ez főleg akkor lehet fontos, ha teljesen másfajta matracon tudtok kényelmesen aludni. Ennek hátránya, hogy hiába lesz egyforma magasságú a két ágybetét, mindig van köztük egy minimális hézag. Ez főleg akkor lehet zavaró, ha éjszaka gyakran változtatsz fekvési pozíciót.

Ha mindkettőtöknek ugyanaz az ágybetét a kényelmes, akkor érdemes egy nagyméretűt vásárolni belőle, ha viszont úgy gondolod, hogy nem tudnátok kellemesen aludni ugyanazon a típuson (vagy esetleg a szállítás megoldása lesz nehéz), akkor válasszatok két egyszemélyes ágybetétet.

Mi a különbség a hideghab és a szivacs között?

A hideghab a szivacsnak egy továbbfejlesztett változata. Míg a szivacsot meleg öntéssel készítik, addig a hideghabot alacsony hőmérsékleten, kémiai reakcióval állítják elő, így a rugalmassága, illetve tartóssága messzemenően jobb, mint elődjéé.

A hideghab matracok szerkezetükben leginkább a szivacshoz hasonlítanak, viszont a hideghab sokkal tovább megőrzi formáját a gyártás során felhasznált különböző adalékanyagoknak köszönhetően. Ez az oka annak, hogy a hideghab világszerte az egyik legkedveltebb alapanyag matracgyártás esetén.

Izzadékony vagyok, mi a teendő?

Nem olyan ritka probléma ez, mint azt gondolnád, a megoldás pedig igen egyszerű.

A legtöbb általunk forgalmazott ágybetét légcellával ellátott, így a szerkezeti felépítése miatt kiemelten jó szellőzésű. Hogy a legmelegebb nyári napokon se legyen probléma az izzadás, huzataink kiváló nedvesség-elvezető képességgel rendelkeznek, így a matrac magjába vezetik az izzadtságot, ami a tökéletes ventiláció révén elpárolog.

Ha izzadékony vagy, mindenképpen levehető és mosható huzatú ágybetétet érdemes választanod (kollégáink örömmel segítenek a választásban), és évszaktól függően nem árt kimosni a matrac huzatát 1-2 hetente.

Mi a megoldás, ha gerincsérvvel, hátfájással, rossz alvással küzdünk?

Elsőként fontos tisztázni azt, hogy a matrac nem gyógyszer. Ha már kialakult hát- vagy gerincproblémáid vannak, egy egyszerű matraccserétől még biztosan nem érsz el 100%-os javulást, azonban egy jó matrac valóban képes enyhíteni a panaszokon.

Ha még nincsenek komolyabb panaszaid, vagy egyszerűen csak szeretnéd megelőzni a problémát, akkor viszont egy jó matrac lesz a tökéletes erre a célra. Mivel életed során szinte minden nap a saját matracodon alszol, ezért nagyon fontos, hogy az megfelelően támassza alá a tested, levegye az izmokról a terhelést, valamint elvezesse a nedvességet.

Ez mind hozzásegít a pihentető, kényelmes alváshoz és az egészséged megőrzéséhez.

Ha már kialakult problémákkal küzdesz, gyere be hozzánk bármelyik üzletünkbe, hogy kollégáink ajánlani tudjanak egy pontosan neked megfelelő ágybetétet. Nálunk nyugodtan kipróbálhatod akár az összes matracot, és addig fekszel azokon, ameddig csak szeretnél.

Miért kell forgatni a matracot?

Valójában a forgatás legfőbb célja az, hogy kíméljük az ágybetétet.

Ha hónapokon, éveken keresztül ugyanazon az oldalán alszol a matracodnak, akkor az előbb-utóbb felveszi a tested alakját. Ez azért probléma, mert így azokon a helyeken (váll-hát-medence vonalon) ahol a legnagyobb terhelést kapja a matrac megsüllyed, és idővel elveszíti az alátámasztó képességét.

A forgatás pihenteti az anyagot, segít abban, hogy hosszabb távon fennmaradjon annak ortopéd tulajdonsága. Nem mellékes az sem, hogy az elpárologtatott nedvesség nem mindig ugyanazon a ponton csapódik le.

A forgatásnak tehát egyetlen célja van, mégpedig a matrac tartósságának és élettartamának növelése.

Gyakori kérdés kollégáinkhoz: Önnek milyen matraca van otthon?

Ez egy olyan kérdés, amire nem lehet egyértelmű választ adni. Ahány kollégánk van, annyi fajta ágybetéten alszunk, hiszen ami jó az egyikőnknek, az nem biztos, hogy jó a másiknak is.

Ezért is nagyon fontos vásárlás előtt kipróbálni a matracot (lehetőleg olyan ágyrácson, amire otthon is tenni fogod).

Számít-e a testsúly matracvásárlás esetén?

A matracot használó (vagy használók) súlya egy igen fontos szempont matracválasztás során, hiszen a különböző modellek különböző mértékű terhelésre lettek tervezve.

A matracoknál általában súlykorlátozás van kikötve, amit az ágybetét élettartamának meghosszabbítása miatt érdemes figyelembe venni.

Matracvásárlás esetén értékesítő kollégáink nagyon szívesen segítenek abban, hogy a súlyodnak és az alvási szokásaidnak megfelelő matracot vihess haza.