A matrac napi karbantartása

A matrac karbantartása állandó feladat, melyet nem szabad elhanyagolnunk, ha szeretnénk minél tovább megőrizni annak jó állapotát. Közép- és hosszú távon mindenképp megtérül, ha odafigyelünk matracunkra, hiszen éjszakai alvásunk sokkal pihentetőbb lesz.

Bár nem látványosan, de a matracok állapota napról-napra romlik. Ne feledkezz meg arról, hogy ez az a tárgy az otthonodban, melyet a legtöbbet használsz.

A gyártók általában 10 éves élettartamú matracokat kínálnak, ezért vegyük ezt a számot alapul!

Tegyük fel, hogy 8 órát alszunk egy nap. Ez azt jelenti, hogy egy évben egészen pontosan 2920 órát töltünk a matracon. Ez azt jelenti, hogy 10 év alatt összesen 29200 órát fekszünk rajta.

És pontosan mit tehetsz a matracodért nap mint nap?

Nyisd ki az ablakot és 15-20 percig szellőztesd a matracot rögtön azután, hogy felébredtél. Nem érdemes ébredés után azonnal megágyazni, ehelyett inkább vegyél le mindent a matracról és hagyd azt egy kicsit szabadon, hogy szellőzzön.

Ha már az ágyneműknél tartunk, sok vita kering arról, hogy vajon milyen rendszerességgel érdemes ágyneműt cserélni. Megadjuk a választ: az ágyneműt hetente egyszer le kell cserélni, mert ez elengedhetetlen egészségügyi szempontból, hogy álmunk zavartalan legyen.

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát. Teremtsd meg a megfelelő feltételeket és pihend ki magad!

Van még egy hasznos tipp, hogy minél tovább élvezhesd a matracod által nyújtott kényelmet: néha forgasd meg a matracot! Ez azért hasznos, mert így a súly nem mindig ugyanazt a pontot éri, így a terhelés sokkal egyenletesebb lesz hosszú távon.

A legjobb, ha megfordítod és fejjel lefelé el is fordítod a matracot, azonban vannak olyan modellek, melyeknél ez nem lehetséges, hiszen csak egyik oldalát lehet használni. Ez esetben a dolog rendkívül egyszerű: ahol korábban a fejed volt, ott elforgatás után most a lábad legyen.

Oda kell figyelnünk arra is, hogy milyen az ágykeretünk. A kárpitozott, vagy rossz állapotban lévő keret negatív hatással van a pihenésre és rontja a matrac teljesítményét is.

Végül pedig a már jól ismert tanácsok.

Sose hagyj nehéz, vagy éles tárgyakat a matrac felszínén, hiszen az károsíthatja a matrac felületét és szerkezetét.

Gondolom ezt már mondanom sem kell, de szintén nem szabad az ágyon ugrándozni, hiszen az jelentősen rövidíti a matrac élettartamát.

Nagyon fontos, hogy huzattal védd a matracod. Egy-egy elviselhetetlen nyári éjszaka után sokkal egyszerűbben tudod cserélni a matrac huzatát, mintha magát a matracot kellene kitisztítani.

Szintén fontos, hogy ne vigyél se ételt, se italt az ágyba. Ezzel számos kellemetlen élménytől mentheted meg magad, mely emellett még a matracodat is károsítaná.

Ha mégis csábításba esnél (bevalljuk, mi is jártunk már így), akkor azt tanácsoljuk, hogy ha kilöttyen a folyadék, azonnal dobd be a szennyesbe az ágyneműt. Azért van szükség a gyorsaságra, mert így talán meg tudod akadályozni, hogy a folyadék elérje a matracot.

Mi a teendő akkor, ha a matracot nem sikerült megmenteni a folyadéktól?

A legcélszerűbb azonnal eltávolítani a nedvességet. Használj konyharuhát, esetleg papírtörlőt!

Ha a folyadék nagy részét sikerült eltávolítani, akkor vedd le a matrachuzatot és igyekezz megszárítani azt, de semmiképp se a napon!

Ha te sem akarod 2-3 évente cserélni a matracodat, akkor érdemes ezeket az alapvető szabályokat betartani. Ha tényleg odafigyelsz az ágybetét higiéniájára és rendszeresen forgatod, szellőzteted azt, akkor garantáltan évekkel tudod meghosszabbítani az élettartamát.

Ezt pedig nem csak az egészséged, de a pénztárcád is megköszöni majd.