A rossz matrac 10 negatív hatása

Szakértők szerint az optimális fizikai, érzelmi és mentális állapot fenntartásához elengedhetetlen, hogy napi 7-8 órát aludjunk, azonban gyakran különféle tényezők közbeszólnak. A munkahelyi stressz, a magánéleti problémák és pénzügyi gondok megnehezítik életünket és megzavarják nyugodt álmunkat. Ráadásul, ha ehhez hozzáadódik az, hogy még csak egy jó minőségű matracunk sincs, a dolog csak még nehezebbé válik.

Ha nem alszunk jól, számos negatív következményre számíthatunk: anyagcsere problémák, cukorbetegség és szívelégtelenség is jelentkezhet.

Az egészséges életmód mellett a minőségi matrac is a pihentető alvás kulcsa. A továbbiakban a nem megfelelő minőségű alvás 10 negatív következményét ismertetjük.

1. Elhalnak az agysejtjeid.

Számos tanulmány kimutatta, hogy ha három napon keresztül 4 óránál kevesebbet alszunk, nagy pusztulás következik be agyunkban. Az is tény, hogy a pihentető alvás védelmet nyújthat az Alzheimer-kór és a demenciaellen. Ha tehát nem alszunk eleget, ezen problémák kialakulási esélye nő.

2. Súlyod gyarapszik.

Az amerikai Stanford Egyetem egy kutatócsoportja úgy találta, hogy a BMI (Body Mass Index) 3,6%-kal magasabb értéket mutat azoknál a személyeknél, akik rendszeresen kevesebbet alszanak napi 5 óránál.

3. A vérnyomásod emelkedik.

Amennyiben kevesebbet alszol napi 6 óránál, a szisztolés vérnyomásod 132-re emelkedik (ideális esetben ez az érték 120). A vérnyomásod csökkentése érdekében naponta minimum 7 órát aludj és étkezésedre is figyelj oda.

4. Nagy étvágy és szorongás

Az amerikai Wisconsin-Madison Egyetem tudósai felfedezték, hogy ha 5 óránál kevesebbet alszunk, a jóllakottság érzéséért felelős hormon, azaz a leptin mennyisége szervezetünkben 15,5%-kal csökken. Ennek következtében, ha nem alszol eleget, étvágyad nagyobb lesz, akkor is eszel, amikor már nem kellene, így nő testzsírszázalékod.

Az alváshiány szorosan összekapcsolódik az evéssel, több kalóriát és szénhidrátot fogyasztasz.

5. Nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Az amerikai Yale Egyetem kutatói szerint azoknak, akik átlagosan kevesebbmint 6 órát alszanak, kétszer akkora az esélyük, hogy cukorbetegek lesznek, mint azoknak, akik napi 7 vagy 8 órát alszanak. Ez teljesen független attól, hogy az illető hány éves és hogy mennyit és mit sportol.

6. Romlanak a reflexeid.

Egy, a Nature folyóiratban publikált tanulmány szerint, ha 24 órán keresztül ébren maradunk, a kognitív és motoros teljesítményeink éppen olyanok lesznek, mintha megittunk volna 5 alkoholtartalmú koktélt.

7. Nagyobb az esélye, hogy balesetet szenvedsz.

Az amerikai National Sleep Foundation szerint, ha napi 6 óránál kevesebbet alszunk, háromszor nagyobb az esélyünk arra, hogy valamiféle balesetet szenvedünk. Ennek oka, hogy álmosan szemkoordinációnk kevésbé működik.

8. Romlik koncentrációs képességed és memóriazavarok jelentkeznek.

Az álmosság negatívan befolyásolja az összpontosítás képességét, memória problémákat okoz és akadályozza a tanulás képességét is. Amikor alszol, rövidtávú memóriádat „tisztogatod, így ha nem alszol eleget, egyértelműen problémák jelentkeznek.

9. Hangulatod ingadozik.

Azok, akik keveset alszanak, hangulatingadozásra hajlamosak és ingerlékenyek. Az alváshiány megnehezíti a szociális kapcsolatok fenntartását és kellemetlen helyzeteket szül.

10. Erőtlen leszel és motivációhiány jelentkezik.

Az alvás és a pihenés hiánya az erőtlenség és a kimerültség szinonimája. Ha keveset alszol és fáradtnak érzed magad, nem leszel produktív a munkádban és motivációhiányt is tapasztalhatsz.

Ha pihentető alvásra vágysz, próbálj meg korán lefeküdni, naponta sportolni valamit, odafigyelni étkezésedre és nem utolsó szempont az sem, hogy mennyire kényelmes a matracod.

Ha nem, akkor sürgősen tenned kell valamit. A minőségi matrac manapság már nem luxuscikk, hanem alapvető szükséglet, hiszen hozzájárul a pihentető (normális) alváshoz, és nem kell számolnod a fent említett negatív hatásokkal sem.

Ha matracot keresel, a legjobb helyen jársz: mi tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal, készséggel állunk rendelkezésedre!