A nyakfájásról és annak megszüntetéséről

Bizonyára veled is megtörtént már, hogy fájó nyakkal ébredtél. Ilyenkor nehézséget okoz a fej bármely irányba való elforgatása is. A legkellemetlenebb az egészben, hogy a probléma nem tűnik el egyik pillanatról a másikra. A nyakmerevedés akár napokon keresztül is kellemetlen vendéged lehet.

A kellemetlen érzést a fej, a váll és a kéz fájdalma is kísérheti. Ahogy már említettük, a probléma általában napokig (vagy hetekig) is fennállhat és a fájdalom különböző szintjeit is megkülönböztetjük (az enyhe fájdalomtól a kínzó fájdalomig).

Hogy jó hírrel is szolgáljunk: a nyaki gerinc rendkívül gyorsan gyógyul, így akár még a kínzó fájdalom is előbb elmúlhat, mint gondolnád.

A nyak merevségét előidéző leggyakoribb okok a következők:

Izomrándulás, izomhúzódás

A nyakmerevség leggyakoribb oka a lapockaemelő izom meghúzódása, esetleg rándulása. Az említett izom a nyak körül helyezkedik el és ez köti össze a nyakat a vállal. Ezen a területen helyezkedik el a harmadik és a negyedik nyaki ideg.

És, hogy milyen esetekben húzódhat meg a lapockaemelő izmunk?

  1. Ha rossz pozícióban alszunk és teljesen ellazulnak a nyaki izmaink.
  2. Ha sportsérülést szenvedünk.
  3. Ha olyan tevékenységet végzünk, mely során gyorsan kell egyik irányból a másikba fordítani nyakunkat. Ilyen lehet például a gyorsúszás.
  4. Ha rossz testtartást veszünk fel, például a fotelba süppedve nézzük a tévét.
  5. Ha túl sokat aggódunk. Tény, hogy a stressz feszültséget generál a nyaki területen.
  6. Ha rendellenes helyzetben tartjuk nyakunkat, így például a telefont a vállunk és fülünk között egyensúlyozzuk.

Agyhártyagyulladás, fertőzés

Amikor a nyak merevedését magas láz, fejfájás, hányinger, esetleg hányás, álmosság és egyéb tünetek kísérik, agyhártyagyulladásra gyanakodhatunk. A probléma egyfajta bakteriális fertőzés, mely az agyat és a gerincvelőt védő membránok fertőzését jelenti. Ha a fájdalmat láz is kíséri, minél előbb orvoshoz kell fordulni.

A nyaki gerinc betegségei

A nyaki gerinc számos betegsége előidézhet nyaki merevséget. A test nyakmerevedéssel reagál a betegség jelentkezésére. Például ha valakinek nyaki porckorongsérve van, annál nagy eséllyel jelenik meg a kellemetlen nyakmerevedés is. Ennek oka, hogy ezen a területen az idegek szoros kapcsolatban álnak egymással.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Általános szabály, hogy amennyiben a nyaki fájdalom egy héten belül nem enyhül, orvoshoz kell fordulni. Ha valamiféle sérülés következtében jelentkezik a probléma, esetleg egyéb tünetek is kísérik a fájdalmat (így pl. magas láz), fontos, hogy azonnal hívjuk szakember segítségét.

Mit tehetünk?

Amennyiben orvoshoz fordulsz, ő mindenképp személyre szabott megoldást kínál problémádra, azonban ha a helyzet nem vészes, magad is tehetsz azért, hogy a helyzet javuljon.

  1. Próbálj meg egyenes testtartást felvenni!
  2. Amikor sportolsz, mindenképp nyújtsd izmaidat a gyakorlatok előtt és után!
  3. Szintén érdemes meggyőződnöd arról, hogy matracod megfelelő minőségű-e. Sokan nem is gondolnák, hogy egy jó matrac mennyit tesz az életminőség javulásáért.

Talán jó ötletnek tűnik megvenni a legolcsóbb matracot és spórolni most pár tízezer forintot, de hidd el nekünk, hogy egy rossz minőségű matrac vásárlása esetén egy pár év múlva azt a pénzt jó eséllyel orvosi kezelésekre fogod költeni.

Ne feledd, hogy életed harmadát az ágyadban töltöd!