Alvási pozíciók. Tényleg számít hogyan alszunk?

Ahogyan állás közben is többféle testhelyzetet vehetünk fel, úgy alvás közben sem más a helyzet. Bár sokan nem is tudják, de egyes pozíciók előnyösek, mások pedig kevésbé. De milyen pózban aludjunk? A továbbiakban minden kiderül.

Mindenkinek van egy legkedvesebb, jól bevált alvási pozíciója. Egy fárasztó nap után nincs is annál jobb, mint hazaérve bedőlni az ágyba.

Ahhoz viszont, hogy egészségesek legyünk, elegendőt és jól kell aludnunk. Ideális esetben 6-8 órát alszik az ember, de sokan elfeledkeznek arról, hogy a különféle, alvás közben felvett testhelyzet milyen mértékben befolyásolhatja az alvás minőségét.

A továbbiakban bemutatjuk, hogy melyik póz milyen előnyöket jelenthet számodra.

Alvás közben a legelőnyösebb testhelyzet: hanyatt fekve

A háton alvás minden bizonnyal a legelőnyösebb. Ha így alszol, elkerülheted, hogy fájjon a hátad, a nyakad, sőt, még a ráncok mennyiségét és a reflux jelentkezésének esélyét is csökkentheted.

Ha a hátadon alszol, fejed, nyakad és gerincoszlopod teljesen természetes helyzetben pihen. Ha az oldaladon, esetleg magzatpózban alszol, a hátad nem egyenes, így túl nagy súly nehezedik gerincoszlopodra.

Ha refluxtól szenvedsz, akkor ahogy már említettük: a hátadon fekve aludj. Miért? Mert gyomrod a nyelőcsöved helyzeténél mélyebben van.

Ez a helyzet szintén ajánlott a hölgyek számára, akik szeretnék elkerülni a ráncokat. Bár ez a pozíció nem garantálja, hogy a kellemetlen mélyedések nem jelennek meg az arcon, de mennyiségüket csökkenteni tudja.

Alvás közben a második legelőnyösebb testhelyzet: az oldaladon fekve

Ha az oldaladon fekszel, szintén messziről elkerül a nyakfájás, a hátfájás, a hanyattfekvéshez hasonlóan szintén előnyös azok számára, akik refluxtól szenvednek. Szintén ezt a pózt ajánlják a horkolók és a kismamák számára.

Annak ellenére, hogy rendkívül előnyös alvási pózként beszélhetünk erről a helyzetről, van egy kis szépséghibája: ha így alszol, a párna nyoma bizony megmaradhat arcodon, így a ráncok kialakulásának is nagyobb esélye van.

És, hogy melyik oldaladon aludj? Az majdnem mindegy. A kismamák számára a bal oldalt javasoljuk, hiszen a vérkeringés szempontjából ez a legelőnyösebb.

Alvás közben rossz döntés: a magzatpóz

Igaz, hogy édesanyád hasában ebben a helyzetben aludtál, de ezt az időszakot már kinőtted. Egy felnőtt ember számára semmiképp sem jó döntés.

Ugyan van egy előnye (az ember ebben a helyzetben nem horkol), de az egészségre gyakorolt hatásai negatívak.

Ez a póz az idő múlásával jelentős mértékben roncsolja a nyakat és a gerincoszlopot.

Alvás közben a legrosszabb döntés: a hason fekvés

Kétség sem fér ahhoz, hogy ez a pozíció a legkárosabb egészségedre, hiszen gerincoszlopod nincs természetes helyzetben.

A hason fekvés segíthet a légutakat szabadon hagyni. Ha horkolsz, de hason fekvéstől nem fáj sem a nyakad, sem a hátad, a Te esetedben ez a helyzet sem lehet rossz ötlet.

Alvásminőségedben nagy szerepet játszik az is, hogy milyen párnát és milyen matracot használsz. Ne feledd el, hogy egy igazán jó matrac élettartama kb. 10 év. Persze csak akkor, ha vigyázol rá.

Higgy nekünk, ha azt mondjuk, hogy a matracon nem szabad spórolni. Közel 20 éves tapasztalattal rendelkezünk az alvásminőség terén, és nem győzzük hangoztatni, hogy a matracod határozza meg leginkább az életed minőségét.

Ne feledd, életed egyharmadát az ágyadban töltöd! Koránt sem mindegy, hogy az a napi 6-8 óra hogyan is telik.