A hátfájásról és annak megszüntetéséről

Jó eséllyel a Te szádból is elhangzott már egyszer-kétszer az, hogy “Jaj, de fáj a hátam!”. Nos, tudnod kell, hogy nem vagy egyedül… A hátfájás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, 10 emberből 8-an biztosan megtapasztalják életük során.

Hogy a legelejéről kezdjük, a gerinc 33 csigolyáknak nevezett csontból áll. Ezek kötik össze a koponyát a medencével. A csigolyákat elhelyezkedésük szerint 4 csoportba sorolhatjuk. Megkülönböztetünk nyaki, mellkasi, ágyéki és keresztcsonti csigolyákat.

A gerinc védi a gerincvelőt, ami pedig idegekből és támogató sejtekből áll. Ezen utóbbiak feladata az információtovábbítás az agyba és a test többi részébe.

A gerincvelő a központi idegrendszer egyik alapvető eleme, ezért a hátfájást semmiképp sem szabad elhanyagolni, hiszen akár komolyabb problémákat is jelezhet így a szervezetünk.

Ki szenvedhet hátfájástól?

Bárki, azonban tény, hogy vannak bizonyos tényezők, melyek növelik a hátfájás kialakulásának kockázatát. Ezek a következők:

  1. Öregedés: a hátfájás gyakoribb az idősebbek körében. A kellemetlenség általában 30-40 éves kor körül jelentkezik.
  2. Ülőmunka: a hátfájás sokkal gyakoribb azok körében, akik ülőmunkát végeznek.
  3. Elhízás: A magas kalória- és zsírtartalmú étrend túlsúlyt eredményez. A nagyobb tömeg mozgatásához nagyobb energia befektetésre van szükség.
  4. Örökletes tényezők: mint a legtöbb kellemetlenség és betegség, a hátfájás is lehet örökletes.
  5. Egyéb betegségek: egyes betegségek mellékhatásaként jelentkezhet hátfájás.
  6. Fizikai munka: a gerinc folyamatos igénybevétele szintén okozhat hátfájást.
  7. Dohányzás: ha dohányzol, előfordulhat, hogy szervezeted nem képes elegendő mennyiségű tápanyagot közvetíteni gerincedbe. A problémát szintén kiválthatja a dohányos köhögés. Mivel a dohányzóknak több időre van szükségük a felépüléshez, a hátfájás az ő esetükben tovább is eltarthat.
  8. Rassz: érdekesség, hogy a fekete bőrű nőknek a fehér nőkhöz képest kétszer-háromszor nagyobb az esélyük arra, hogy porckorongjuk kificamodik.

Milyen típusai léteznek a hátfájásnak?

A hátfájás lehet tompa, állandó, de lehet hirtelen jelentkező, erős fájdalom is. Az akut hátfájás általában hirtelen jelentkezik és néhány napig, vagy akár egy hétig is eltarthat. A kellemetlenséget akkor hívhatjuk krónikusnak, ha 3 hónapnál tovább tart.

A probléma a legtöbb esetben spontán elmúlik, de bizony sokaknak hosszas heteken, esetleg hónapokon keresztül megnehezíti az életét. Hogy mi segíthet? A fájdalomcsillapító és egy kis pihenés. De vigyázat! Nehogy átess a ló túloldalára! Ha 1-2 napnál tovább maradsz az ágyban, az állapotod akár rosszabbra is fordulhat.

Ha a hátfájás egyre kínzóbb és 3 napon belül sem javul a helyzet, érdemes szakemberhez fordulnod. Hívd orvos segítségét akkor is, ha valamiféle sérülés következtében fájdult meg a hátad.

Hogyan kezelhető a hátfájás?

A hátfájás kezelésére számos lehetőség adott. Hogy mely kezelés ideális, az attól függ, hogy mi okozza a fájdalmat és a hátfájás mely típusáról beszélünk. A leggyakoribb kezelési módok közé tartozik a meleg vagy hideg borogatás, a testmozgás, a gyógyszeres kezelés, az injekciók, a terápiák és műtétek.

Meg lehet előzni a hátfájást?

Persze. Mutatjuk, hogyan.

1. Mozogj rendszeresen, és erősítsd hátizmaid!

2. Tartsd testsúlyodat, és amennyiben túlsúlyos vagy, kezdj el edzeni, hogy ne legyenek problémáid!

3. Fedezd napi kalcium és D-vitamin szükségleted!

4. Figyelj a helyes testtartásra! Amennyiben ülőmunkát végzel, néha állj fel, menj néhány kört az irodában!

5. Próbáld meg elkerülni a nehéz tárgyak emelgetését! Amennyiben ez nem lehetséges, hajlítsd be jobban a térded és próbáld meg az emelés közben minél egyenesebb helyzetben tartani hátadat!

6. Végül pedig szerezz be egy minőségi matracot! Az életed 1/3-át az ágyadban töltöd, ami mindennél jobban meghatározza az egészségi állapotod.

Akár a megelőzés a célod, akár a már kialakult tüneteidet szeretnéd enyhíteni, érdemes felkeresned valamelyik szaküzletünket, ahol nemcsak minőségi matracot tudsz vásárolni, de kollégáink a választásban is nagyon szívesen segítenek Neked.