Miért olyan fontos a jó minőségű matrac?

A minőségi alvás az egészség megőrzésének kulcsa: csökkenti a fáradtságot, ellazít és életerőt ad. A jó éjszakai alvás számos előnnyel jár, és ha emellé még egy kis testmozgás és egészséges táplálkozás is társul, szinte kicsattanunk az egészségtől, ez pedig testünk működésében és küllemünkben is megmutatkozik.

A továbbiakban 8 példával mutatjuk be, miért is annyira fontos a minőségi alvás.

1. Egy jó alvás növeli a koncentrációképességet

Egy, a Pediatrics című folyóiratban publikált tanulmány szerint azok a 7 és 8 éves gyermekek, akik 8 óránál kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel lesznek hiperaktívak, figyelmetlenek és impulzívak.

Tény az is, hogy a folyamatos alváshiány az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) tüneteit produkálhatja gyermekeknél.

2. A minőségi alvásnak pozitív hatása van a szívre

Számos tanulmány támasztja alá az elméletet, miszerint az álmatlanságban szenvedőknek háromszor nagyobb esélyük van arra, hogy náluk szívelégtelenség alakuljon ki, mint azoknál, akik éjszakánként jól alszanak.

Egy, a European Heart Journalban megjelent kutatás felfedte, hogy az álmatlanság növeli a vérben a stresszhormonok jelenlétét. Ennek következményeképp nő a vérnyomás, a pulzusszám és a koleszterinszint is.

3. A minőségi alvás növeli a kreativitást

Tény, hogy amikor kipihentek vagyunk és hormontermelésünk is kiegyensúlyozott, memóriánk sokkal hatékonyabban működik. Ez az oka annak, hogy képzeletünk könnyebben szárnyra kap és kreativitásunk növekszik.

Ha vannak köztünk művészek, tudják, miről beszélek. Ugye benned is megvan a vágy, hogy valami újat alkoss? Első lépés: aludj jól, pihend ki magad, és csak ezután láss munkához!

4. A minőségi alvás elűzi a depressziót

Nem csupán elűzi, de távol is tart tőle. Az alvás ellazítja szervezetünket és így több melanin és szerotonin termelődik. Ezek olyan anyagok, melyek a stresszhormonok, így az adrenalin és a kortizol hatását ellensúlyozzák.

Minek idegeskedni? Inkább aludj egy jót!

5. A minőségi alvás javítja az immunrendszer működését

Egy amerikai kutatás szerint azok, akik napi 7 óránál kevesebbet alszanak, háromszor nagyobb valószínűséggel fáznak meg, mint azok, akik napi 8 vagy annál több órát alszanak.

Ez egyértelmű jele annak, hogy a rendszeres és pihentető alvás elengedhetetlen a szervezet számára.

Összefoglalva: ha nem alszol eleget, gyengül az immunrendszered, ha eleget alszol, akkor pedig erősödik.

6. A minőségi alvás javítja a memóriát

Az izraeli Hafi Egyetem egy tanulmánya szerint egy délutáni, másfél órás szieszta javít a memóriánkon és problémamegoldó képességünkön.

Biztosan te is emlékszel még, amikor az általános iskolában és a középiskolában a témazáró előtt jegyzeteiddel a párnád alatt mentél aludni, hogy “a sok tudomány beleszálljon a fejedbe az éjszaka”. Semmiféle varázslatról nincs szó. Egyszerűen csak időt kell hagyni arra, hogy az információ leülepedjen. Az alvás rendbe teszi gondolataid, másnap, kipihenten pedig minden jobban ment. Ugye, emlékszel?

7. A minőségi alvás segít a fogyásban

A University of Chicago egy elemzése feltárta, hogy ha nem alszunk eleget, a ghrelin nevű hormon szintje megemelkedik. Na de mi köze ennek a fogyáshoz?

Egyszerűen csak annyi, hogy a ghrelin felel az éhségérzetért. Minél több ghrelin hormon található a szervezetedben, annál gyakrabban tör rád az a jól ismert mardosó éhségérzet… az alváshiány hatására pedig pontosan a ghrelin hormon termelése ugrik meg.

8. A minőségi alvás meghosszabbítja az életed

A New York-i St. Luke-Roosevelt Hospital Center kutatócsoportja összefüggést fedezett fel az alvás és a várható élettartam között. Kutatásuk eredménye szerint az az ideális, ha az ember napi 7-8 órát alszik.

Lassan járj, tovább érsz? Akkor aludj jól, tovább élsz!

A minőségi alváshoz elengedhetetlen, hogy testünk kényelmes és nyugodt helyzetben legyen az egész éjszaka során. Ezen sokat segíthet egy jó minőségű matrac és párna.

Ha gyakran ébredsz fel arra az éjszaka közepén, hogy valamid fáj vagy éppen elzsibbadt, akkor az egy egyértelmű jel a testedtől, hogy ideje matracot cserélni. Egy több éves matrac jó eséllyel már elveszítette gyári alakját és alátámasztó képességét, ezért fordulhat elő az, hogy ébredés után néhány percig fájdalmat érzel a hátadban/derekadban. Ha ilyet tapasztalsz, akkor jelenlegi matracod éppen jelezni próbálja: itt az ideje, hogy lecseréld.

Ha azt mondom, hogy életed egyharmadát töltöd az ágyadon/matracodon, akkor gondolom te is belátod, hogy miért nem érdemes éppen ezeken spórolni és egy rosszabb minőségűt választani.