Mi az a memóriahab?

Mint köztudott, a memóriahab a mai matracgyártás egyik legnagyobb előrelépése.

A memóriahab (vagy angolul ‘memory foam’) olyan minőségi változást hozott az alvás-pihenés tekintetében, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Ennek az az oka, hogy ez a különleges anyag hőmérséklet-, illetve nyomásérzékeny. Minél alacsonyabb a környezet hőmérséklete, annál inkább ellenállóbb a memóriahab, míg magasabb hőmérsékleten nagyobb a rugalmassága.

Ennek köszönhetően a memóriahabos matracok akár milliméterre pontosan illeszkedni tudnak a test vonalaihoz, hiszen a test melegének hatására rugalmasabb lesz az anyag, így tökéletesen felveszik a test alakját.

Minél nagyobb nyomás nehezedik a matracra egy-egy ponton (pl. a váll, a csípő, a fej, a fenék és a comb részén), annál rugalmasabb és pontosabb a nyomáskiegyenlítése, tehát pontosan olyan mértékű alátámasztást nyújt a test különböző pontjain, amekkorára ott szükség van.

Ha allergiás vagy (vagy csak az egészséged szeretnéd megőrizni), a memóriahab akkor is különösen hasznos lehet, mert hipoallergén és a poratkák megtelepedését is gátolja.

A memóriahab felhasználásával készült ágybetétek kifejezetten ajánlottak rossz vérkeringés esetén is, mivel nem alakulnak ki feszültség gócok a használata során, így az alvás közbeni zsibbadás veszélye minimális.