6+1 jó tanács matracvásárlás előtt állóknak!

A minőségi alvás érdekében kulcsfontosságú, hogy matracod jó minőségű legyen. Gondolj csak bele: napod egyharmadát töltöd az ágyban, szóval ne a matracon spórolj!

 Ne feledkezz meg arról sem, hogy tanácsos 5-10 évente lecserélni elhasználódott matracodat.

Tapasztalatból tudjuk, hogy ezt az egyszerű szabályt nagyon sokan nem tartják be, ami érthető, hiszen egy új matrac jelentős kiadással jár.

Sajnos nagyon sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy 5 évente új matracot vegyünk, pedig ez lenne az egyik használati tárgy, amin tényleg nem szabadna spórolni. (Nemrég írtunk is egy cikket arról, hogy milyen komoly gondokat okozhat, ha egy elhasználódott matracon alszol minden éjszaka.)

Ha viszont te is magadra ismertél, és úgy gondolod már nem elég kényelmes a fekhelyed, akkor olvasd el bejegyzésünket, melyben segítséget nyújtunk ahhoz, hogyan válassz matracot (és hogyan vigyázz rá mikor már megvetted)!

1. Ilyen matracot válassz!

Kétség sem fér ahhoz, hogy napjaink legnépszerűbb típusai a memóriahabos matracok, hiszen teljesen alkalmazkodnak tested körvonalaihoz, így a lehető legtermészetesebb testhelyzetben alhatsz, ez pedig értelemszerűen jobban pihentet.

Bár a legtöbb érdeklődőnek ezt a típust ajánljuk, természetesen nem lesz mindenkinek megfelelő ez a fajta ágybetét sem – ráadásul az ára is elég borsos.

Mivel nem tudjuk azt mondani, hogy egy-két modell tökéletesen megfelel mindenki számára, ezért érdemes ellátogatnod valamelyik üzletünkbe, ahol

  1. kipróbálhatod az összes modellt (igen, még rá is feküdhetsz)
  2. szakértő kollégáink egy pár kérdés megválaszolása után (alvási pozíció, rendszeresen jelentkező fájdalmak, fáradtságérzet, stb…) már tudnak neked segíteni abban, hogy hol érdemes elkezdened a keresgélést

Összefoglalva tehát, hiába a nagy felhajtás a memóriahabos matracok környékén (melyek egyébként a legtöbb embernek tényleg tökéletesek), ha az nem passzol a te szokásaidhoz és alvási stílusodhoz, akkor csak szenvedni fogsz rajta éjszakánként.

A megoldás: próbálj ki legalább 2-3 típust mielőtt vásárolnál.

2. Matracvásárláskor gondolj a nyárra is!

Amikor vevőink azon gondolkodnak, hogyan tehetnék pihenésüket hatékonyabbá és matracvásárlás mellett döntenek, hajlamosak elfeledkezni a meleg, nyári évszakról.

Bármilyen meglepő, manapság több olyan matrac is jelen van a piacon, mely képes csökkenteni a hőt, ezáltal nyugodtabban tudsz pihenni a legperzselőbb nyári hőségben is.

Ha matracvásárláson töröd a fejed mostanában és már nézelődsz a modellek között, akkor minden esetben kérdezz rá az ágybetét kialakítására, hogy biztosan olyat vegyél, ami túléli majd a nyári hőséget is.

3. A matrac keménysége is fontos.

Minél puhább a matrac, annál kényelmesebb, igaz? Hát… nem.

Sok “szakértő” hajlamos túlmisztifikálni a matracok keménységének és puhaságának kérdését.

Igaz, hogy vannak különböző keménységű ágybetétek (ezek a használt alapanyag és a kialakítás függvényében változnak), de lényegében nem létezik általánosságban túl kemény, vagy túl puha matrac – és éppen megfelelő keménységű sem. Ez mind egyéni szinten dől el.

Mivel mind máshogy alszunk és más a testfelépítésünk is, ezért más matracot érzünk majd kényelmesnek.

Gondolj csak bele, egy matracot vajon ugyanannyira keménynek érez majd egy 50 kg-s hölgy, mint egy 120 kg-s férfi?

Nem győzzük hát hangsúlyozni, hogy menj be egy üzletbe és próbáld ki a matracokat (bárhová mehetsz, de ha hozzánk jössz biztosan profi segítséget kapsz és “készlethiány” sem lesz, amikor ráfeküdnél a matracokra).

4. Számít, hogy milyen magas vagy.

Azt ajánljuk, hogy a matracod kb. 15-20 cm-rel legyen hosszabb, mint a testmagasságod. Ez azért fontos, hogy még párnával is kényelmesen elférj a matracon és ne lógjon le a lábad.

Bár tudjuk, hogy ez nem valami gyakori probléma, de a ~2 méteresek örömére egyedi méretben is le tudjuk gyártani a matracokat, egészen 220 cm hosszig.

Ha egyedül alszol, akkor a matrac szélessége minimum 90 cm legyen, ha ketten fekszetek rajta, akkor minimum 150 cm legyen.

5. Milyen testhelyzetben alszol?

Ezt azért fontos átgondolnod, mert meg kell találnod azt a modellt, mely a testhelyzetedhez legjobban alkalmazkodik.

  • Ha az oldaladon szeretsz aludni: Azt mondják, ez a testhelyzet a legjobb alvó pozíció. Fontos figyelned arra, hogy egy kispárnával kitöltsd a nyakad és a vállaid közötti kis teret. Ha az oldaladon alszol, ne válassz nagyon kemény matracot, de figyelj arra, hogy törzsedet és vállaidat jól megtámassza!
  • Ha inkább háton alszol: Ez a pozíció nem épp a legelőnyösebb, mivel nehezebb megtartani a természetes nyaki görbületet. Ha mégis a hátadon alszol, a legjobb, ha egy extra kispárnával próbálod megőrizni alvás közben is a természetes testtartásod. Válassz keményebb matracot, mely megfelelő alátámasztást nyújt a nyakad és ágyékod számára!
  • Vagy esetleg a hasadon alszol: Ez a legkevésbé ajánlott testhelyzet, melyet alvás közben felvehetsz. Olyan matracra lesz szükséged, mely jól megtámasztja törzsed és a nyakad környékét, hogy reggelre ne merevedjenek el az izmaid.
6. Hogyan ismered fel, hogy matracod elhasználódott?

Ahogy korábban már említettük, a matracok élettartama maximum 10 év, azonban ha ébredéskor úgy érzed, mintha nem pihentél volna eleget, az arra utal, hogy régi matracod megtett minden tőle telhetőt és most már ideje lecserélned (ez egy rossz minőségű matrac esetén nemhogy 10, de akár fél év is lehet).

Szintén matraccserére van szükséged, ha lefekvéskor belesüppedsz az ágyadba és túl puhának érzed azt.

Néha az is feltűnhet, hogy egyes területeken több, máshol kevesebb matracodban az anyag: az elhasználódás következtében elvesztette eredeti formáját és tartását.

+1 Megvan az új matracod? Így vigyázz rá!

Hogy a lehető legtovább élvezhesd új matracod társaságát, érdemes megfogadnod tanácsainkat. Lássuk csak, mit is tehetsz!

A legjobb, ha az új matraccal egy új ágykeretet is beszerzel (persze nem kötelező).

Ennek oka, hogy a mai matracok nehezebbek, mint a régebbiek, ezáltal erősebb megtámasztásra van szükségük. Az új matrac a régi ágykerettel és ágyráccsal nem egészen „kompatibilis”.

Amikor az ágykeretbe helyezed a matracod, győződj meg arról, hogy az egyik pontján sem érintkezik úgy a kerettel, hogy megsérüljön.

Szintén ajánlott, hogy hetente 5-10 percig szellőztesd matracod, havonta egyszer pedig porszívózd ki, ezzel elkerülheted az atkák társaságát és csökkentheted az allergia vagy asztma kialakulásának veszélyét.

Jelentősen meghosszabbíthatod matracod élettartamát, ha havonta forgatod, jobbról balra, elölről hátra. Sose próbáld meg félbehajtani „alvótársad”, óvatosan bánj vele!